Grisproduktion

På gården drivs en integrerad grisproduktion på 300 suggor och ca 6500 slaktsvin/år. (Integrerad-från födsel till slakt.) Anläggningen är idag sluten, dvs att vi seminerar fram våra egna avelsdjur och köper inte in några djur. Med det minimerar vi risken att få in smittsamma sjukdomar på vår besättning.

Våra grisar är av rasen Duroc. Hondjuret är korsning Lantras/Yorkshire, handjuret är Duroc. Avkomman till Durocgrisen har den goda egenskapen att ha mer insprängt fett i köttet, vilket gör den saftigare och mer smakrik.

Grisarna fodras med havre, korn och vete som vi främst odlat själva. Det blandas även in GMO fri soja, premixer och koncentrat allt enligt recept från foderrådgivare. Premixer och koncentrat är med andra ord vitaminer mineraler som grisarna behöver.

Vi har 2 BB avdelningar, 2 tillväxtavdelningar, 4 slaktsvinsavdelningar, 5 sinsuggavdelningar och ett antal gyltstall. Grisen är ca 6 månader när den skickas till slakt.

Djuren som föds upp på gården levereras till Skövde slakteri som i sin tur säljer köttet till Kötthallen Sorunda AB under namnet Rocklunda gårdsgris. Kötthallen Sorunda AB styckar och säljer vidare köttet främst till restauranger och saluhallar.

Läs om Kötthallen nedan:

===

Kötthallen Sorunda

Kötthallen SorundaHos Kötthallen Sorunda hittar du det bästa av det mesta från egna gårdar och framstående producenter i hela världen. Bland våra kunder finns många av de mest välrenommerade guldkrogarna, kursgårdarna, saluhallarna och lunchrestaurangerna. Detta innebär att vi måste vara kräsna och noggranna i vår sortering.

Naturligtvis vill vi premiera de duktiga bönderna som har en bra och sund uppfödningsfilosofi. I Sverige har vi bland annat ett nära samarbete med ett antal utvalda gårdar, där vi ofta köper hela besättningar. Detta innebär att vi får kontroll över att slakten sker vid rätt tidpunkt, vilket är viktigt för att smaken ska bli den bästa möjliga. Slakten får inte ske för sent och inte för tidigt.

Läs mer här!